Ускршње јаје – душом алмашком осликано

У својој облој једноставности и чистоти јаје крије највеће тајне рађања, живота и постанка. Одвајкада старо, а увек ново, ускршње јаје позива вас на радост. Ако се пажљиво загледате у белину његове љуске, открићете да се у њој крије вечита инспирација која упућује на стварање лепоте. После дуге и успаване зиме у којој влада одсуство светлости и боја, улепшајте својом маштом и креативношћу још један пролећни празник уткан у душу, љубав, веру.

Пронађите инспирацију у природи и традицији, служите се симболиком боја. Црвена је успомена на Исуса Христа и представља веру и снагу; зелена је симбол младости, наде, раста; златна –божанска природа, снага и мудрост; љубичаста – моћ, богатство и достојанственост; жута представља светлост, сунчев сјај, радост; плава небо, слободу и духовну ширину; бела безгрешност, невиност, душевну чистоту…

Гигантска јаја у свом блеску севнуће пред вама попут чудноватог изазова. Нека се разиграно обмота коло око ваших ускршњих  јаја у виду орнамента – биљних, животињских, геометријских и историјских мотива давно утиснутих у наше душе и зидине средњовековних манастира.

Пројекат, чија је ауторка Снежана Мандић реализован је у организацији Удружења „Алмашани“, ОШ „Иван Гундулић“ и КС „Свилара“.

https://fb.watch/5e2JrwRJe9/

Вести, Летопис 2020/21