Виртуелна реалност у школској учионици

На свом путу око света едукативни пројекат „Wild immersion” посетио је 9. фебруара Основну школу „Иван Гундулић” у Новом Саду.

„Wild immersion” је први на свету виртуелни резерват природе, који користи нове технологије како би посматраче „телепортовао” у далека пространства и упознао са дивљим животињама на свим континентима. У питању је пројекат у потпуности финансиран од стране Француске, а подржан од стране српске владе. 

Главни део пројекта се састоји од приказивања филмова о природи и животињама сниманих најмодернијим камерама у 2D, 3D и 360 степени, преко технологије за виртуелну реалност. Циљ пројекта је да децу из градова приближи природи и развије свест о важности очувања дивљих врста, са посебним нагласком на угрожене врсте.

Ученици I и II разреда су на радионицама разговарали о томе како доприносе очувању природе. Одговарали су на питања о животињама уз помоћ тактилних кутија. Уз помоћ VR наочара, компјутерском технологијом којом се креирају ефекти 3D окружења испуњеног 3D објектима, који имају дефинисан смисао просторног присуства у односу на корисника, имерсивна виртуелнa реалност водила је ученике кроз природна станишта дивљих животиња. 

Мали посетиоци данашње виртуелне авантуре изразили су своје дивљење, саосећање и свест о неопходности очувања природе.

Аутор: Милена Војновић

Вести, Летопис 2020/21