ДОБРО ДРВО

Завршница школског конкурса „Добро дрво“

Подстакнути судбином многог дрвећа страдалог у олујама које су летос харале нашим градом ломећи и уништавајући све пред собом, зажелели смо да му се одужимо својим радовима: фотографијама, литерарним, ликовним и малим еко-презентацијама. Да му се захвалимо и да сами постанемо бољи, да видимо, а не само да гледамо, да слушамо, а не само да чујемо, да волимо више све око себе – и људе и природу, да нам свако дрво буде чаробно, да нам буде симбол постојања, да нам буде ДОБРО. И зато смо зарезали своје дрвене оловке, пред себе раширили папире направљене од дрвета и написали песме и приче у част ДРВЕЋА.

Наше најмлађе другарице, ученице II 3 одељења Мила Живков и Чарна Станишић храбро су се ухватиле у коштац са речима, стиховима и римама и испевале похвале дрвећу свог детињства.


3. место за песму освојила је Дејана Суботић, ученица VII 3
2. место је припало Дуњи Петковић из VII 2
1. место за раздрагану песмицу „Моје дрво“ иде у руке Миони Ђорђић из V 3.

У категорији прозе 3. место је припало Лоли Малешевић V 2 за причу „Чаробно дрво“. 2. место деле два ученика: Анђелија Илић VI 1 и Урош Амиџић VII 2. И 1. место и ове године припада Милошу Загорчићу, ученику VI 2, за потресну причу над којом ћемо се замислити.

У категорији фотографија пристигло је 62 фотографије ученика и наставника наше школе. Инспирисани дрвећем које виђају сваки дан, које им расте у двориштима, које их својом лепотом задивљује на путовањима учесници конкурса су зауставили тренутак, замрзли време и оставили дигитални траг својим камерама. Гласање је било тајно, фотографије су биле обележене бројевима и ево резултата:

У категорији КОЛЕКЦИЈА (три фотографије)
* на 3. месту су слике које је послао Угљеша Велицки из VI 2.
* 2. место је припало Дуњи Вулић Пољаковић из VII 2
* 1. место: Теодору Југовићу, ученику V 4 са Ченеја

Само један ученик млађих разреда је послао своје фотографије на конкурс и чак је својој колекцији дао име „Кад порастем бићу велик“ . Вељко Томић из IV 1 пратио је и овековичио раст гинко дрвета од саксије до парка.

За појединачну фотографију додељена су, такође три места и то
* Лоли Малешевић из V 2 – треће место за усамљено, накривљено дрво
* Срна Прица из VI 3 – послала је фотографију старе разгранате маслине и освојила друго место
* И Марија Гудурић, ученица VI 3, сакупила је највише гласова за мистично дрвеће обавијено маглом.

Наше две наставнице и педагог школе надахнуте темом, а у својим архивама имајући пуно фотографија, изабрале су по три и пожелеле да их подела са осталима. И за њихове фотографије су могли гласати чланови Ђачког парламента и остали учитељи и наставници и
* 3. место је освојила зимска слика наставнице енглеског језика Гордане Дамјанац,
* 2. место припало је снегом огрнутим јелама које је пре неколико година Тари усликала Јелена Варничић, педагог школе
* И 1. место – поплављено дрвеће једног пролећа на Шодрошу – Оливере Шебек, наставнице српског језика и заљубљеника у фотографије.

Ликовни радови су били наша трећа категорија. Вођени упутствима својих учитељица Милене Војновић, Лидије Фурдек и учитељице у боравку Мирославе Јанковић, као и наставнице ликовне културе Снежане Мандић, ученици I2 и II3 и многобројни ученици старијих разреда преточили су своје визије, експресије и емоције у боје и линије и настала су мала уметничка дела. Оштро око наставнице ликовног оценило је најуспешније и ово су резултати:
Млађи узраст –
3. место Ана Тошић, ученица I 2
2. место Наталија Милутинов, исто из I 2
1. место Чарна Станишић II 3

Старији узраст –
3. место Анђелија Џалета, VII 2, за коју морамо нагласити да је написала и песму и послала фотографије и заслужује посебну похвалу за свестраност.
2. место Сара Апостоловић VIII 2
1. место иде ауторки и најбоље фотографије Марији Гудурић из VI 3

Ове године увели смо и нову категорију – Малу еко-презентацију и задовољни смо одзивом.
Шест презентација у којима је истакнут значај дрвећа, занимљивости, митолошка и религиозна предања пристигло је на наш конкурс. Наставница биологије Јелена Јерков-Вондрачек и наставница српског језика Оливера Шебек чиниле су жири који је овако рангирао презентације:

– 3. место – заједнички рад ученица VII 1 – Уне Адамовић и Милене Спасојевић
– 2. место деле два рада Дуње Вулић Пољаковић из VII 2 и Софије Лалош из V 3
– 1. место за најозбиљније, најкомплетније урађену презентацију на тему „Дрвеће у медицини“ освојио је Лазар Суботин из VII 2

За крај смо оставили причу која се надовезује на ову нашу. Прочитала нам је наставница историје Нина Лалић Јанков из своје књиге „Ово је земља за нас“. Ослушнимо одјеке прошлости и саткајмо их у будућност.

Награђене радове можете преузети и погледати ОВДЕ.

И даље ће у пролеће пупољци младог лишћа и нежног цвета развесељавати пролазнике, широке крошње нам лети пружати хлад, јесен нам доносити раскошне боје и плодове, зима прекривати својим велом голе гране…и даље ће дрвеће живети ту око нас, пружати нам гране на које ћемо окачити љуљашку за малог брата или сестру, бити уточиште птицама које ће у скривеним висинама исплести своја гнезда, дозволити да се попнемо на њега, и даље ће нам певати успаванке шуштањем лишћа…и даље ћемо живети заједно – ДОБРО ДРВО И МИ!

Вести, Летопис 2023/24