Светски дан пчела

Данас, 20. маја, читав свет обележава Светски дан пчела. Tог дана рођен је словеначки зоолог Антон Јанша (1734-1773), зачетник и учитељ модерног пчеларства. Радио је као дворски пчелар, а царица Марија Терезија га је именовала за првог царског инструктора пчеларства у монархији.

Када су Уједињене нације 20. мај прогласиле Светским даном пчела, потписници резолуције сложили су се да овога дана кроз образовање и активности утичу на подизање свести о важности пчела и других опрашивача.

Медоносна пчела (Апис меллифера) је најпознатија врста пчела.

Пчеле опрашују вишеод 80% биљака које користимо у исхрани. Пчелама можемо да захвалимо на неким нашим најомиљенијим намирницама попут: јабуке, кајсије, брескве, трешње, крушке, јагоде, бруснице, ораха, бадема, краставца, парадајза…

Некада давно пчела није морала да иде далеко од свог пчелињег друштва, јер је цвећа и медоносних биља било свуда. Данас пчела мора да прелази велике раздаљине да би дошла до цвета.

Брига о пчелама постала је важнија него икад, поготово када се зна да је изумрло готово 90 одсто дивљих опрашивача, а да пчеле опстају највише захваљујући пчеларима који их гаје.

Ученици првог разреда обележили су данашњи дан низом активности. У Урбаној башти Културне станице Свилара означили су медоносне биљке и посадили бели борач, биљку коју пчеле воле. Срђана Петровић нам је држала радионицу кроз коју смо се мало боље упознали са биљкама и пчелама. Сазнали смо на који начин можемо помоћи пчелама у градској средини.

Посетили су нас и студенти Природног математичког факултета департмана за биологију и екологију. Научили су нас о битним разликама између домаће и дивље пчеле а упознали су нас и са њиховим помагачем јеленком. Заједно са њима направили смо хотел за пчеле који се налази у дворишту наше школе.

Чувајмо пчеле сваког дана! Њихово зујање је синоним за живот планете.

Вести, ЂАЧКИ КУТАК, Летопис 2020/21